Συγχρονισμός Υποτίτλων

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να έχουμε μια ταινία και υπότιτλους που δεν είναι συγχρονισμένοι με την ταινία, οι οποίοι είτε θα είναι προγνώστες ή θα τα εμφανίζονται μετά από το τεκταινόμενα της ταινίας. Ή να έχουμε ένα αρχείο ταινίας και δύο αρχεία υποτίτλων.

Υπάρχουν δύο λύσεις για αυτά τα φαινόμενα, η μία είναι να ξαναψάξουμε για υπότιτλους και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιους να έχουν το ίδιο tag με την ταινία που έχουμε να δούμε, δηλαδή αν η ταινία είναι μπλαμπλα.LOL ή μπλαμπλα.YIFI, να ψάξουμε για υπότιτλους που επίσης έχουν αυτό το tag, LOL και YIFI αντίστοιχα. Η άλλη λύση είναι να τους συγχρονίσουμε σωστά μόνοι μας, για αυτή τη μέθοδο θα χρειαστούμε το πρόγραμμα SubtitleWorkshop. Ακολουθούν οι περιπτώσεις που μπορούν να μας τύχουν:

1. Συγχρονισμός Υποτίτλων (ταινία και υπότιτλοι με ίδια fps)

Αφού ανοίξουμε το SubtitleWorkshop πάμε αντίστοιχα:
i) File>Load Subtitle, όπου ανοίγουμε τους υπότιτλους και Movie>Open για να ανοίξουμε και την ταινία. Παίζουμε την ταινία μέχρι το σημείο που έχουμε αποσυγχρονισμένους υπότιτλους και με το που ξεκινά η φράση που θέλουμε να συγχρονίσουμε πατάμε Pause ή Ctrl+Space.
ii) Τσεκάρουμε όλους τους υπότιτλους με Ctrl+A αν είναι όλοι αποσυγχρονισμένοι ή με Shift+κλικ το κομμάτι που μας ενδιαφέρει.
iii) Μετά πατάμε Ctrl+D, και ανάλογα αν θέλουμε να εμφανιστούν αργότερα δίνουμε πρόσημο «+» ή αν θέλουμε να εμφανιστούν νωρίτερα δίνουμε «-«. Δίπλα δίνουμε το χρόνο πόσο αργότερα ή νωρίτερα θέλουμε να εμφανιστούν οι υπότιτλοι. Η επιλογή του χρόνου μπορεί να γίνει να γίνει καθώς έχουμε κάνει pause το επίμαχο κομμάτι που θέλουμε να συγχρονίσουμε, να διαβάσουμε το χρόνο που «βγαίνει» ο επίμαχος υπότιτλος και το χρόνο που ακούγεται στην ταινία, αφού τα κάνουμε αυτά ανάλογα προσθέτουμε ή αφαιρούμε δευτερόλεπτα.
iv) Αφού έχουμε συγχρονίσει τους υπότιτλους πάμε File>Save και αποθηκεύουμε τη δουλειά μας. Αν θέλουμε να αποθηκευτούν αλλιώς οι υπότιτλοι πάμε File>Save As και επιλέγουμε τύπο αποθήκευσης (ο πιο συνήθης είναι SubRip με την κατάληξη .srt) και τόπο αποθήκευσης και όνομα αρχείου.

*σημείωση: Για να εμφανίζονται στα ελληνικά οι υπότιτλοι κατά την εισαγωγή τους, στην αριστερή στήλη, κάτω από τις επιλογές του «Work With», πρέπει να γίνει επιλογή του «Greek».

2. Συγχρονισμός Υποτίτλων (ταινία και υπότιτλοι με διαφορετικά fps)

Καταρχάς FPS (Frames Per Second), ονομάζουμε τις εικόνες ανά δευτερόλεπτο που έχει κωδικοποιηθεί η ταινία ή ο υπότιτλός μας, οι τιμές που μπορεί να πάρει είναι: 15, 20, 23.976, 23.978, 24, 25, 29.97, 30. Είναι προφανές πως αν οι υπότιτλοι είναι με διαφορετικό framerate (fps) από την ταινία τότε ακόμα και η προηγούμενη διαδικασία συγχρονισμού να γίνει δε θα πιάσει. Bέβαια η διαδικασία για αλλαγή του framerate είναι εύκολη.

Στην αριστερή στήλη του SubtitleWorkshop υπάρχει η επιλογή Input FPS (που είναι το αυθεντικό FPS για το οποίο έχουν γίνει οι υπότιτλοι) και το FPS (το FPS στο οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε τους υπότιτλους).

Οπότε:
i) Αν έχουμε υπότιτλους για μια ταινία με 23.976 FPS και η δικιά μας ταινία είναι 25 FPS, απλά βάζουμε Input FPS= 23.976 και FPS= 25.
ii) Αν έχουμε υπότιτλους με 25 FPS και θέλουμε να τους μετατρέψουμε σε 23.976 FPS, απλά κάνουμε το αντίθετο με πριν, δηλαδή Input FPS= 25 και FPS= 23.976.

Αφού κάνουμε τις επιλογές μας αποθηκεύουμε τη δουλειά μας όπως πριν.

3. 2 αρχεία υποτίτλων και 1 αρχείο ταινίας (ένωση υποτίτλων)

Αρκετές φορές τυχαίνει οι μόνοι υπότιτλοι που βρίσκουμε να είναι σε «σπασμένοι» σε δύο αρχεία. Οπότε για να τα ενώσουμε θα ανοίξουμε το SubtitleWorkshop, μετά πάμε:
i) Tools>Join, πατάμε Add και επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να ενώσουμε.
ii) Μετά τσεκάρουμε το «Recalculate time values» για να διορθωθούν οι χρόνοι, και τέλος πατάμε «Join».
iii) Βρίσκουμε που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο μας, του δίνουμε όνομα και πατάμε «Save».

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s