Στρατός; Ευχαριστώ δε θα πάρω.

Οι λόγοι να μην πάει κάποιος στρατό είναι πάμπολλοι και δε θα αναλωθώ σε αυτό, όποιος θέλει να μάθει μπορεί να ψάξει, υπάρχει αρκετό υλικό στο internet και επίσης μπορεί να σκεφτεί και μόνος του γιατί να μη θέλει να υπηρετήσει. Το κείμενο αυτό θα αρκεστεί στα τεχνικά ζητήματα, τη διαδικασία απαλλαγής εν ολίγοις.

Μιας και η Ελλάδα έχει υποχρεωτική θητεία (από 18-45 χρονών πρέπει κάποιος να υπηρετήσει) δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, μόνο αυτές ουσιαστικά:
1. Ανυποταξία – Ολική άρνηση στράτευσης
2. Αντιρρησίας συνείδησης
3. Ι5 – Απαλλαγή στράτευσης

Ανυποταξία – Ολική άρνηση στράτευσης
Ότι λέει ο τίτλος, έρχεται το χαρτί κατάταξης σπίτι σου και εσύ τους γράφεις κανονικά. Τα μείον σε αυτό είναι: διοικητικό πρόστιμο ύψους 6 χιλιάδων ευρώ και να σε συλλαμβάνει η αστυνομία οπότε θέλει για να περάσεις στρατοδικείο. Η πιο αξιοπρεπής επιλογή από όλες, θα έχει μπόλικο τρέξιμο, αλλά είναι και η μόνη που απαξιώνει το στρατό.

Αντιρρησίας συνείδησης
Αντιρρησίας συνείδησης μπορεί να είναι κάποιος είτε για πολιτικούς είτε για θρησκευτικούς λόγος. Δε μπαίνεις ποτέ στρατόπεδο, και ουσιαστικά κάνεις τη θητεία σου σε κάποια δημόσια υπηρεσία: εφορία, δημαρχείο, υπουργείο, ΕΛΤΑ, όπου σε στείλουν αλλιώς (και σε όποια υπηρεσία, και σε όποιο μέρος). Το κακό εδώ είναι ότι πρέπει να κάνεις 15 μήνες, εκεί που ο στρατός είναι 9. Αφού ακολουθήσεις τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ (και το έγγραφο από στη Στρατολογία με πληροφορίες), στο τέλος περνάς από «Επιτροπή Ελέγχου Συνείδησης» όπου θα αποφανθεί αν θα σε δεχτούν ως αντιρρησία ή όχι, περισσότερες πιθανότητες βέβαια έχουν όσοι πάνε για θρησκευτικούς λόγους παρά ιδεολογικούς/πολιτικούς.

Ι5 – Απαλλαγή στράτευσης
Είναι η επιλογή που διάλεξα εγώ. Αρχικά όταν μπεις στρατό σε εξετάζουν γιατροί και ανάλογα με τη σωματική σου ικανότητα βγαίνει το ΣΙ του καθενός, ξεκινάει από το 1 ως το 5, το 1 δηλώνει ότι είσαι άρτιος γενικά και μπορείς να πας Ειδικές Δυνάμεις, Προεδρική Φρουρά, κα, το 2 επίσης είσαι άρτιος απλά έχεις ψιλοπροβλήματα (μικρή μυωπία ας πούμε) και δεν έχεις τις επιλογές που αναφέρθηκαν πριν, το 3 χωρίζεται σε ένοπλο και άοπλο, το 4 είναι άοπλο και το 5 σημαίνει ότι παίρνεις απαλλαγή διότι δεν πληρείς τις προυποθέσεις που θέτει ο στρατός. Το Ι5 μπορεί να δοθεί είτε για ψυχολογικούς είτε για παθολογικούς λόγους, πιο σύνηθες είναι να το πάρει κάποιος για ψυχολογικούς, εγώ το πήρα για παθολογικούς.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν έχει τρελά τρεξίματα (τουλάχιστον δεν έτυχε σε μένα), από πριν θα πρέπει να έχουμε ένα χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημά μας. Οπότε:
1. Πέντε μέρες πριν μπούμε στρατό θα περάσουμε από το Φρουραρχείο, θα δείξουμε το χαρτί από το δημόσιο νοσοκομείο και αυτοί ανάλογα με την πάθησή μας, θα μας παραπέμψουν σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο (πχ 401 για παθολογικούς λόγους, 414 για ψυχολογικούς στην Αθήνα).
2. Εκεί θα εξεταστούμε από τον αρμόδιο γιατρό, και συνήθως αντιγράφουν τη γνωμάτευση του νοσοκομείου που θα επιδείξουμε. Ο γιατρός συμπληρώνει σε ένα έγγραφο, ανάλογα με την κρίση του, πόσο καιρό αναβολή συστήνει να πάρουμε.
3. Επιστροφή στο Φρουραρχείο, συμπληρώνουνε/με διάφορα έγγραφα, βάζουν σφραγίδες και μας τα δίνουν όλα μαζεμένα.
4. Πηγαίνουμε στο Στρατολογικό Γραφείο που ανήκουμε, εκεί καταθέτουμε όλα τα έγγραφα που έχουμε.
5. Μετά από 2 βδομάδες μας έρχεται συστημένο γράμμα σπίτι όπου λέει ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να περάσουμε από την Επιτροπή Απαλλαγών.
6. Πηγαίνουμε στην Επιτροπή, κοιτάνε απλά τα χαρτιά, μας κάνουν και καμιά ερώτηση και μας δίνουν αναβολή στράτευσης για ιατρικούς λόγους, αντιγράφουν ότι έχει συστήσει ο γιατρός του στρατιωτικού νοσοκομείου. Η αναβολή μπορεί να είναι 6μηνιαία, 12μηνιαία, 24μηνιαία και επ’ αόριστον.
Γενικά για να πάρουμε απαλλαγή στράτευσης πρέπει να συμπληρώσουμε 2 χρόνια αναβολών.

stratos_typou-A
Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης, Τύπου Α.

Πληροφορίες για το πόσο καιρό δικαιούμαστε αναβολή και για να μάθουμε και μόνοι μας τη ΣΙ μπορούν να αντληθούν από το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί σχετικά με τις Σωματικές Ικανότητες, έχει μέσα όλες τις πιθανές παθήσεις που μπορεί να έχει (ή να παρουσιάσει 😉 ) κάποιος.

Υποθετικά παραδείγματα: αν πας για ψυχολογικούς λόγους τότε θα πάρεις αναβολή για ένα χρόνο συνήθως, αν έχεις σπάσει πόδι/χέρι για 6 μήνες ή ένα χρόνο, αν έχεις σοβαρό πρόβλημα μπορεί να πάρεις και επ΄αόριστον.

Εν τέλει το πιστοποιητικό μας θα λέει ότι δεν έχουμε εκπληρώσει τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις, αλλά δεν είμαστε και υπόχρεοι στρατιωτικών υποχρεώσεων (χωρίς να αναφέρει για ποιο λόγο ακριβώς δεν είμαστε).

Επίλογος
Για όσους θέλουν να ψαχτούν περαιτέρω με το θέμα της ανυποταξίας υπάρχουν πολλές ομάδες όπως είπα πριν, γίνονται πολλές εκδηλώσεις και γενικά υπάρχει υπεραρκετή ενημέρωση την εποχή της πληροφορίας. Πληροφοριακά μερικές ομάδες/συλλογικότητες που με έρχονται κατά νου: Ξυπόλητο Τάγμα (Γιάννενα), Kaius Sparilus (Θεσσαλονίκη), Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης (Αθήνα-Πειραιάς), πρότζεκτ αντιμιλιτέρ (Πάτρα) και Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης.

ΥΓ: Καλό είναι να στηρίζονται όσες δράσεις καλούνται για αντιμιλιταριστικούς αγώνες, σήμερα είμαστε εμείς, αύριο είναι άλλοι, και υπάρχουν και οι προηγούμενοι που ακόμα τους τρέχουν. 🙂
ΥΓ1: Δεκτές όποιες σημειώσεις/ενημερώσεις.

Advertisements

2 comments

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s