«Για τα πληγωμένα μας αδέρφια» [απόσπασμα]

Απόσπασμα από το «Για τα πληγωμένα μας αδέρφια», του Joseph Andras, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Η αυτοκυριαρχία του ήταν μόνο φαινομενική οι θυμοί, αν και σπάνιοι, γίνονταν λύσσα –όπως εκείνη τη μέρα που είπε στον Αμπντελχαμίντ, έναν φίλο δημοσιογράφο, πως ένας λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, στην Κωνσταντίνη, είχε χώσει το περίστροφό του στο στόμα ενός Αλγερινού μωρού, αφού πρώτα είχε σκουπίσει την κάνη του μ’ ένα μαντίλι, και είχε τραβήξει τη σκανδάλη. Ο Ανρί είχε ουρλιάξει, είχε ορκιστεί να σκοτώσει όλους τους αλεξιπτωτιστές, έναν προς έναν, να τινάξει στον αέρα όλο αυτό το σύστημα – αυτό που ‘χε δει, τα αποσυντεθειμένα σώματα των Αράβων να επιπλέουν στον ποταμό Ρούμε, δεν θα το ξεχνούσε ποτέ. Ο Αμπντελχαμίντ τον είχε ακούσει σιωπηλός εκείνη τη μέρα.

Στα τέλη του 1955, είχε μπει δόκιμος σ’ ένα τάγμα του γαλλικού στρατού, και λίγους μετά του ανέθεσαν να μεταφέρει όπλα απ’ τη Μιλιάνα στο Αλγέρι: κόλλησε λοιπόν το δικό του όπλο στον οδηγό του φορτηγού –που κουβαλούσε εκατόν σαράντα περίστροφα, χειροβομβίδες, πυροκροτητές και εκατόν τριάντα δύο πολυβόλα τουφέκια- και τον ανάγκασε, καταμεσής του δάσους, ανάμεσα σε πεύκα και ευκαλύπτους, να το πάει στους κομμουνιστές συντρόφους του που είχαν ήδη ειδοποιηθεί για την επιχείρηση. Ο οδηγός αναισθητοποιήθηκε με χλωροφόρμιο και ο εξοπλισμός κλάπηκε ολοσχερώς. Πριν φύγει, είχε φιλήσει την αδελφή του, χωρίς προφανώς να της πει τίποτα για τα σχέδιά του. Η λιποταξία του είχε προκαλέσει πάταγο σε Αλγερία και Γαλλία: καταδικάστηκε σε θάνατο. Με τους συντρόφους του, είχαν οργανώσει ένα αντιστασιακό σώμα που πολεμούσε το γαλλικό στρατό χωρίς ωστόσο να είναι ενταγμένο στο Εφ-Ελ-Εν. Οι αυτονομιστές δεν άργησαν να δεχτούν αιφνιδιαστικά επίθεση, και ο Ανρί πιάστηκε ζωντανός από στρατιώτες του 504 Τάγματος Διαβιβάσεων: αφού τον κακοποίησαν, του είπαν πως ήταν ελεύθερος να φύγει, εκείνος ήξερε πως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση, έκανε μερικά βήματα προς τα πίσω, φώναξε «Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλγερίας!» κι έπεσε νεκρός από έναν καταιγισμό πυροβολισμών.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στην πόλη πάνω στο καπό ενός θωρακισμένου οχήματος, με τα μαλλιά του βαμμένα κόκκινα και πλαστά χαρτιά στις τσέπες. Τρόπαιο μεγάλων κατακτητών.

Ο Πολιτισμός καυχιέται κραδαίνοντας ψωλές και σημαίες.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s